Home made Kerststol
Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!Bijgerecht - Feest - 8 personen - 30 minuten
Bereiding
Week de cranberry’s in 4 eetlepels port. Doe de gezeefde bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi hierin de gist. Laat de melk en boter smelten op zacht vuur. Schenk de lauwwarme melk - houd 100 ml melk apart - en boter bij de gist. Voeg de suiker en merg van een vanillestokje eraan toe. Meng het gist mengsel van uit het midden met de bloem met een houten spatel. Voeg de rest van het melk botermengsel toe. Meng tot het deeg vast wordt en voeg dan het zout toe. Kneed het er goed door en kneed het daarna 10 minuten met de hand tot een elastisch deeg. Duw het deeg met de handpalmen steeds weg en vouw het dan terug. Haal het deeg uit de kom en druk het deeg plat. Verdeel de goed uitgelekte cranberry’s, walnoten en sinaasappelrasp erdoor. Als het deeg te vochtig is dan voeg je wat extra bloem toe. Als alle ingrediënten in het deeg zitten voeg je de stukjes chocolade toe en meng voorzichtig door het deeg. Vorm er een bal van, leg in een beboterde kom en dek af met een theedoek. Laat het 2 uur rijzen. Meng de amandelspijs met de eidooier en de citroenrasp. Neem het deeg uit de kom en rol het uit tot dikke ovale lap van 2 cm. Leg de rol amandelspijs onder het midden op het deeg en klap het deeg dicht. Druk de randen goed dicht. Vorm het bij met de handen tot een stol en kwast de stol in met 1 losgeklopte eidooier laat weer 1 uur rijzen. Bak de stol 30 minuten op 200ºC. Haal de goudgele stol uit de oven. Leg hem op een taartrooster. Smelt de roomboter en bestrijk hiermee rijkelijk de stol. Bestuif met een dikke laag poedersuiker. Strooi er eventueel nog 25 gr geroosterd amandel- schaafsel op.
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 1/2 zakje droge gist
- 280 ml melk
- 2 el basterdsuiker
- 2 tl kardemompoeder
- 2 el sinaasappelrasp
- 1 tl zout
- 75 gr boter
- 4 el rode port
- 1 vanillestokje
- 2 el sinaasappelrasp
- 100 gr gedroogde cranberry’s
- 100 gr grof gehakte walnoten
- 50 gr kleine stukjes pure
- chocolade van 1 cm
- 200 gr amandelspijs
- 1 heel ei voor het brood en 1 eidooier voor het spijs
- 1 el citroenrasp
- 50 gr gesmolten boter voor als de stol gebakken is poedersuiker
- amandelschaafsel
Receptnummer: 5845
Reageren
Meer smakelijke recepten
Doe de boter, suiker, kaneelpoeder, kardemompoeder, eidooiers, bloem, amandelmeel en mespunt zout in de kom van de keukenmachine. Draai tot een deegba...
Meng het bakmeel met het bakpoeder, kaneel, basterdsuiker en sinaasappelrasp. Voeg de koude in blokjes gesneden boter toe en meng snel met de vinger t...
Begin met de karamel, het is handig meerdere blikjes karamel te maken. Je hebt ze ook nodig voor de andere recepten en anders blijven ze een half jaar...