01a0c80bda177167bcca3a48a28052eb2fd7fef97https://www.lekkermakkelijk.nl

Vispastei

Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!

Hoofdgerecht - Feest - 6 personen - 40 minuten

Bereiding

Leg de zalmfilets op een groot bord. Maak de marinade voor de zalm. Meng de dille, peterselie, citroenschil en venkelzaadjes met de olijfolie en smaak af met zout en peper. Wrijf de zalmfilets hiermee in en laat 30 minuten marineren. Snijd het witte gedeelte van de prei in dunne ringen, was ze in een vergiet en laat uitlekken. Smelt 2 eetlepels roomboter en roerbak de prei op halfhoog vuur gedurende 5 minuten. Zet dan het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen de prei zacht worden tot al het vocht verdampt is. Schep dan de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Neem van het vuur en laat afkoelen. Maak de groentes schoon en kook ze 15 minuten net gaar en laat uitlekken in een vergiet. Maak de citroenboter. Rasp de schil van een citroen fijn en meng met 1 theelepel gedroogde dragon, 1 theelepel geraspte nootmuskaat en 100 gram gezouten boter. Haal de scheidingsvelletjes van 14 net ontdooide plakjes bladerdeeg. Maak twee stapeltjes van 7 plakjes. Laat de velletjes van de overige 2 plakjes bladerdeeg zitten en snijd de plakjes in dunne linten van 1 cm. Dit is voor de ruitpatroon op de pastei. Rol elk stapeltje bladerdeeg uit tot een grote lap van 25 bij 25 cm. Leg een plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel hierop het preimengsel. Laat rondom 5 cm vrij. Leg hierop de gemarineerde zalmfilets. Dek af met de andere plak bladerdeeg. Druk met de duimen het bladerdeeg rondom goed dicht. Vouw dan 2 cm rondom om en druk er met de duim en wijsvinger een mooi randje in. Versier het deeg nu met de linten bladerdeeg. Rek ze wat langer en leg ze kruislings op de pastei. Schuif de pastei in de oven en bak hem 20 minuten op 200ºC. Haal hem dan uit de oven, kwast hem goed in met de losgeklopte eidooiers en bak nogmaals 10 minuten op 180ºC goudbruin. Smelt de citroenboter in een braadpan en smoor 10 minuten heel zacht de groentemix. Haal de zalmpastei uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Schep op een grote schaal. Schep de groentemix ook in een schaal. Serveer eventueel met een witte wijnsausje. Die maak je snel door 250 ml kookroom aan de kook brengen, voeg 1 puntje van een visbouillontablet toe en 150 ml witte wijn. Laat 5 minuten inkoken. Afmaken met 2 eetlepels bieslook.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets
  • 2 el fijngehakte dille
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 el geraspte citroenschil
  • 1 tl fijngehakte venkelzaadjes
  • 4 el olijfolie, 2 el roomboter
  • 4 prei
  • 1 el gedroogde dragon
  • 125 ml crème fraîche
  • 16 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 2 eidooiers
  • zout en peper
  • - voor de groentemix erbij
  • 2 stronken broccoli
  • 200 gr haricot verts
  • 300 gr spruitjes

Receptnummer: 5802


Reageren


Meer smakelijke recepten

Jachtschotel pastei

Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de ui en snijd in dunne ringen. Snijd de geschilde appel in blokjes. Verwarm de boter in een braadpan en bak de ...

Kerst pastei met gedroogde pruimen, hazelnoten en cranberries

Stap1: maal de sneetjes brood met korst en al in een keukenmachine of rooster ze eerst en snijd ze dan in hele kleine blokjes. Doe het broodkruim in e...

Kippastei met kaneel

Verwarm de oven op 210ºC. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de kipdijfilet in stukjes en bak ze goed bruin in de boter. Voeg het kaneelpoeder en d...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18