Plaattaart met paprika, tomaat en ansjovis
Hoofdgerecht - Zomer - 6 personen - 20 minuten
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Zeef de bloem over een grote kom, voeg de koude boter in kleine stukjes toe. Wrijf nu met de vingers de boter door de bloem fijn. Voeg de eidooier en 2 el koud water toe. Meng dit met een houten lepel en kneed daarna kort met de hand tot een stevig deeg. Vorm er een bal van en wikkel bakpapier. Laat 1 uur rusten in de koelkast. 2. Snijd de uien in dunne ringen en fruit ze in 4 el olijfolie aan. Laat daarna op zacht vuur onder af en toe roeren 15 minuten tot het romig en zacht wordt. Leg de paprika’s in een ovenschaal en rooster ze 35 minuten tot ze zwarte vlekjes krijgen. Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in repen. 3. Open de blikken tomaat en giet ze in een diepe braadpan. Kook ze 10 minuten op halfhoog vuur zodat het vocht verdampt. Voeg dan de gebakken uien toe en de tomatenpuree. Laat verder stoven tot een dikke saus. Verwarm de oven weer op 200ºC. Haal de ansjovis uit de olie en hak ze fijn. Pers de knoflook boven de tomatensaus en voeg de fijngehakte ansjovis en de blaadjes van de takjes tijm toe. Breng op smaak met versgemalen peper. Laat de tomatensaus afkoelen. 4. Bekleedt het ingevette bakblik met een vel bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm ermee. Vorm met de duimen een opstaand randje. Prik met een vork voorzichtig gaatjes in het deeg. Probeer niet tot de bodem te prikken. Leg hierop weer een vel bakpapier en verdeel hierop de droge bonen of rijst. Bak de taart 10 minuten. Haal daarna uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Schuif de taart weer in de oven en bak nogmaals 5 minuten. 5. Haal weer uit de oven en verdeel de tomatensaus erover, dan de repen paprika en zwarte olijven. Bak nu de taart in 25 minuten af, maar nu op 180ºC. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Besprenkel hem met goede olijfolie en garneer met veel basilicumblaadjes.
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 1 eidooier
- 2 el water
- 150 gr zoute boter in kleine blokjes
- 2 gele paprika’s, 2 rode parika’s
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook uit de pers
- 2 blikken tomaatblokjes
- 1 el tomaatpuree
- 1 blikje ansjovis
- 12 zwarte olijven
- verse basilicum
- Franse olijfolie
- Extra: Bakblik van 20 bij 30 cm, bakpapier, droge bonen of rijst
Receptnummer: 3276
Reageren
Meer smakelijke recepten
Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef de bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de suiker, mespunt zout, citroenrasp, kar...
1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Mix de zachte boter met de suiker en vanillesuiker romig. Hak de blaadjes van 1 takje rozemarijn fijn en voeg toe a...