Appelplaattaart met pruimen, walnoten en crumble
Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!Nagerecht - Herfst - 15 personen - 55 minuten
Bereiding
Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef de bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de suiker, mespunt zout, citroenrasp, kardemompoeder, eieren en 2 eetlepels slagroom. Schep het om met een pollepel. Voeg de koude boter in blokjes gesneden toe. Meng door het bloemmengsel. Kneed nu verder met de hand tot een deeg. Laat 30 minuten rusten. Verwarm de oven op 180ºC. Was ondertussen de pruimen en halveer ze. Dep ze goed droog en haal de pit eruit. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Vet het bakblik in met boter, leg er een vel bakpapier in en vet ook die in met boter. Bekleed het met het uitgerolde deeg. Schik dakpansgewijs de pruimen over het deeg. Verdeel hierover de grofgehakte walnoten. Maak de crumble. Doe de boter met de bloem, mespuntje zout en suiker in een kom. Meng het met 2 vorken tot deegkruimels. Verdeel dit over de pruimen. Bak in 40 minuten gaar. Neem uit de oven en verdeel er direct de gesmolten boter erover. Bestrooi de plaattaart met de suiker.
Ingrediënten
- - voor de onderste laag:
- 450 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 150 gr suiker
- mespunt zout
- rasp van een halve citroen
- 2 tl kardemompoeder
- 2 eieren
- 2 el slagroom
- 200 gr koude boter
- - voor de tweede laag:
- 2 kg pruimen,
- 80 gr walnoten
- 200 gr bloem,
- 150 gr boter
- 125 gr suiker
- - voor derde laag:
- 100 gr gesmolten boter,
- 2 el suiker
- Extra: bakblik, bakpapier
Receptnummer: 3044
Reageren
Meer smakelijke recepten
Zet de oven op 180 graden. Of maak in het open vuur briketten gloeiend heet. Rozijnen weken in warm water. De bloem, boter, suiker, zout en het ei i...
Hak de chocolade in stukjes en doe het samen met de boter in een glazen kom. Hang de kom in een pannetje met kokend water. Het water mag de kom niet r...
Verwarm de oven voor op 180ºC. Was de pruimen en haal de pit eruit. Schil de appels en peren en snijd ze in stukjes. Smelt de boter in een grote koek...