Moussaka met rijst en noten
Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!Hoofdgerecht - Zomer - 6 personen - 50 minuten
Bereiding
Snijd de gewassen aubergines in plakken en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met water en bestrooi ze daarna royaal met zeezout. Laat 30 minuten rusten. Kook de rijst in 500 ml water gaar. Voeg de blikken gepelde tomaat en het kruidenbouillontablet toe. Kook onder af en toe roeren de rijst circa 10 minuten tot al het tomatenvocht verdampt is. Verwarm de oven voor op 190ºC. Spoel de plakken aubergine af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier. Bak ze in gedeelten in royaal olijfolie aan beide zijden goudgeel. Snipper de uien en bak ze in 4 eetlepels olijfolie goudbruin. Voeg de knoflook en de majoraan toe en bak even mee tot het gaat geuren. Voeg de knoflook en uien bij de tomatenrijst. Rooster de noten goudgeel en hak ze grof. Meng de gehakte noten en de rozijnen en verkruimelde feta door de tomatenrijst. Maak de bovenste laag. Smelt de boter en strooi de bloem erbij. Voeg al roerend in scheutjes de melk toe tot een dikke saus. Haal de pan van het vuur en klop de eieren, eidooier en feta erdoor. Bouw de moussaka op. Leg in een ovenschaal de helft van de plakken gebakken aubergine. Schep de tomatenrijst erop. Dek af met de rest van de gebakken aubergine. Schenk de saus erop en zet in de oven. Bak de moussaka 40 minuten goudgeel. Laat 5 minuten afkoelen voor het aansnijden en geniet. Heerlijk met tzatziki.
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 kruidenbouillontablet
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook uit de pers
- 1 el gedroogde majoraan
- 100 gr hazelnoten
- 50 gr walnoten
- 100 gr pijnboompitjes
- 50 gr rozijnen
- 75 gr feta
- 150 gr rijst
- olijfolie
- INGREDIËNTEN voor de bovenste laag
- 100 gr boter
- 150 gr bloem
- 750 ml melk
- 5 eieren en een eidooier
- 100 gr feta
Receptnummer: 3006