Feestelijke kerstpudding ijstaart
Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!Nagerecht - Feest - 8 personen - 60 minuten
Bereiding
Doe de gedroogde pruimen, cranberries en de rozijnen in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een grove puree. Schep over in een mengkom en schenk de port erbij en de theelepels kaneelpoeder. Schep alles goed om. Laat 1 uur afgedekt staan tot de port is opgenomen door het gedroogde fruitmengsel. Hak de walnoten grof. Doe de speculaas en de bitterkoekjes in de mengkom van de keukenmachine en maal tot grove kruimels. Smelt de roomboter en voeg het koekkruim toe. Klop de slagroom lobbig samen met de basterdsuiker en koekkruiden. Schep het port fruitmengsel en de walnoten door de room. Spatel het zorgvuldig door elkaar. Bekleed de bodem van de springvorm met 1/3 van het koekkruim en spreid goed uit over de bodem. Nu een laag room fruitmengsel en spreid dit voorzichtig met de achterkant van een lepel mooi gelijkmatig uit over het koekkruim. Maak zo nog 2 lagen, eindig met een fruit-room laag. Dek de vorm af met vershoudfolie en zet een nacht in de vriezer. Haal 3 kwartier voor serveren de ijstaart uit de diepvries en zet hem in de koelkast. Bestrooi een werkvlak met poedersuiker en rol de marsepein uit tot 1 cm dik. Steek er met een sterrenkoekjes uitstekertje allemaal sterren uit. Strijk met een kwastje de blaadjes salie in met wat eiwit en haal ze door de suiker. Garneer de taart met de fijngehakte pistachenootjes, marsepeinsterren, salieblaadjes en de cranberry compote. Steek er voor extra feestelijk effect een paar stokjes sterretjes in.
Ingrediƫnten
- 100 gr ready to eat - gedroogde pruimen
- 100 gr gedroogde cranberries
- 75 gr rozijnen
- 2 dl port
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 el fijngehakte gekonfijte gember
- 100 gr walnoten
- 100 gr amandelspeculaasjes
- 100 gr Amaretti morbidi of zachte bitterkoekjes
- 50 gr roomboter
- 8 dl slagroom
- 3 el witte basterdsuiker
- 1 el koekkruiden
- Extra: hoge springvorm van ca. 18 cm doorsnede, bakpapier, sterkoekjes uitstekertje
- Voor de garnering: 100 gr witte marsepein, 2 el poedersuiker, 50 gr gehakte pistachenootjes, 4 el cranberry compote - kant en klaar of zelfgemaakt - zie recept gevulde appeltjes hier -
- Paar stokjes sterretjes.
Receptnummer: 2767
Reageren
Meer smakelijke recepten
Hak de chocolade fijn. Breng de slagroom en boter aan de kook. Haal dan de pan van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer tot de chocolad...
Knip de abrikozen in vieren. Schenk het sinaasappelsap in een koekenpan en breng aan de kook. Voeg de stukjes abrikoos, de kaneel, vanille en een mesp...
Klop 300 ml van de slagroom stijf met de slagroomversteviger, de vanille suiker en 1 eetlepel basterdsuiker. Schep de stijve room in de spuitzak en le...