Rodekool tartelettes met port en cranberries
Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!Voorgerecht - Feest - 4 personen - 55 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op180 graden. Maak eerst het deeg, doe hiervoor het meel en zout in de keukenmachine en voeg de boter er in blokjes gesneden aan toe. Pulse tot grove kruimels voeg dan 3 eetlepels witte wijn en de eidooier toe. Draai tot het zich een deegbal vormt. Haal uit de kom en kneed het nog even door tot een soepel deeg. Vorm het tot een deegbal. Of als u geen keukenmachine heeft, doe de bloem in een mengkom, voeg het zout en de koude boter in klein stukjes eraan toe. Wrijf met je vingertoppen boter door het deeg. Voeg de eidooier en de wijn toe en meng met een houten lepel krachtig door het deeg. Kneed het verder met je handen tot een deegbal. Wikkel de deegbal in bakpapier en laat 1 uurtje rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling. Snijd de rodekool in ragdunne reepjes en de ui in dunne ringen. Verhit de boter in een braadpan en voeg de rodekool en de ui toe. Bak de rodekool al omscheppend gedurende 4 minuten op halfhoog vuur. Blus dan af met de sinaasappelsap en de port. Voeg de kruidnagels, rozemarijn en 4 eetlepels cranberry compote toe. Breng goed op smaak met versgemalen zeezout en peper. Laat 10 minuten zachtjes stoven schep af en toe om en voeg water toe als het vocht verdampt is. Laat de rodekool afkoelen, haal de kruidnagels eruit. Klop de eieren los met de crème fraîche en schep de rodekool erdoor. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak. Snij 4 cirkels uit het deeg 2 cm groter dan de vormpjes. Leg de cirkels deeg in hun vormpjes en druk het goed aan tegen de randen. Verdeel de rodekool erover. Klop de eieren los met de crème fraîche. Verdeel dit over de rodekool. Beleg ze met de plakjes brie. Bak ze 35 minuten in de oven. Dek ze de laatste 10 minuten van de oventijd af met een vel bakpapier. Garneer ze met een lepel cranberry compote en wat rozemarijnnaaldjes. Lekker met een rucola salade met een balsamico dressing.
Ingrediënten
- tartelletes deeg:
- 200 gram bloem of speltmeel
- 125 gram boter
- 1 tl zout
- 1 eidooier
- 2 eetlepels witte wijn
- vulling:
- ½ rodekool
- 1 ui 4 eetlepels boter
- 250 ml sinaasappelsap
- 6 eetlepels port
- 4 kruidnagels
- 2 takjes rozemarijn
- 2 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 100 gram cranberry compote
- 100 gr brie
- Extra - keukenmachine, bakpapier, 4 tartelletes-vormpjes van ca 12 cm met uitneembare bodem of een grote vorm van 22 cm.
Receptnummer: 2042
Reageren
Meer smakelijke recepten
Maak eerst de gekonfijte sjalotjes. Pel hiervoor de sjalotjes en snijdt ze in vieren. Smelt de boter en voeg de sjalotten, tijm en de kruidnageltjes t...
Verwarm de oven op 175 graden. Pel de uien en snijd ze in vieren. Leg ze op de bakplaat. Halveer de knoflookbol en leg ze bij de uien samen met de tak...
Doe het broodmix in de mengkom van de keukenmachine en voeg het water, de witte wijn en 4 eetlepels van de olijfolie toe. Draai circa 1 minuut tot er ...
Steek uit de sneetjes brood 4 sterren met een uitsteekvormpje of als u dat niet heeft snij de korstjes van de sneetjes brood en snijd ze schuin door. ...