Hennie van Langelaar
Verse maaltijden als succesvolle aanvulling op het aanbod
Buurtwinkel Van Langelaar is al meer dan een eeuw een vaste waarde in de Zaanse Rosmolenbuurt. Eigenaar Hennie van Langelaar ziet vooral kansen in extra diensten, zoals catering en de bezorging van verse maaltijden.
De overgrootvader van Hennie van Langelaar begon in 1922 met de verkoop van melk langs de deuren. Vier jaar later opende hij een kleine winkel in de Schoolmeesterstraat. Nog een paar jaar later verhuisde hij naar een hoekpand in diezelfde straat, waar de winkel nu nog steeds gevestigd is. Hennie vertelt: “We zitten in een echte volksbuurt, de Rosmolenbuurt. Vroeger was dit een van de armste wijken van Zaandam, maar de laatste jaren is de wijk behoorlijk opgeknapt. Mijn vrouw Annemieke en ik wonen naast de winkel, dus we kennen de buurt op ons duimpje.”
Klanten van verder weg
In de ruim veertig jaar dat Hennie en Annemieke de winkel runnen, is de wijk ook in andere opzichten veranderd. Waren er vroeger veel meer kleine winkels, nu is er alleen nog een kapper en een snackbar – én de buurtwinkel dus. Hennie: “We hebben niet alleen klanten uit onze eigen buurt, er komen ook mensen van verder weg. Dat zegt wel iets, als klanten uit andere wijken speciaal naar je toe komen. Dan doe je iets goed.”
Kwaliteit leveren
Wat ze dan precies zo goed doen, vindt Hennie moeilijk om zelf te zeggen. “Ik denk dat het vooral te maken heeft met de vaste kwaliteit die we leveren. Ik verkoop alleen waar ik zelf achter sta. We hebben bijvoorbeeld drie vleeswarenleveranciers, omdat bij de een de ene soort vleeswaren lekkerder is en bij de ander de andere soort. Die selectie maak ik zelf.” Ook besteden Hennie en Annemieke veel aandacht aan de uitstraling en de netheid van het pand. Er zijn bewust geen hoge schappen, zodat het overzichtelijk blijft en het makkelijk is om contact met elkaar te maken.
Vertrouwde gezichten
Klanten vinden de persoonlijke benadering en de vertrouwde gezichten in de winkel heel fijn. Behalve Hennie en Annemieke werkt hun zoon Ramon ook in de winkel. Dochter Saskia heeft doordeweeks een andere baan, maar komt op zaterdag vaak helpen omdat ze dat zo gezellig vindt. Daarnaast zijn er drie vaste medewerkers en één vaste zaterdaghulp. “Die voelen voor mij ook echt als familie. En ik denk dat klanten dat aanvoelen. Het zijn betrouwbare medewerkers, die zich bijna nooit ziek melden. We moeten ze dan echt naar huis sturen, omdat ze zich zo verantwoordelijk voelen”, vertelt Hennie.
Praatje maken
Omgekeerd kennen de medewerkers ook veel vaste klanten van gezicht. Toch is hier ook wel iets veranderd ten opzichte van vroeger, vindt Hennie. “Ik ging als jongetje al met mijn opa mee om langs de deuren te verkopen. Dan kom je echt bij de
mensen thuis, ken je hun familie en zie je hoe ze wonen. Dat is nu toch minder. Natuurlijk maken we graag een praatje en leer je klanten ook echt wel kennen. Maar dat je de hele familiegeschiedenis kent, nee, dat is niet meer zo.”
Catering
Alleen een kleine buurtwinkel runnen is geen vetpot, daarom biedt Van Langelaar ook aanvullende diensten. Een daarvan is catering voor bedrijven en particulieren. Hennie: “We bezorgen bijvoorbeeld schalen met worst, kaas of bittergarnituur voor feestjes, maar ook belegde broodjes voor bedrijfslunches. Daarbij is op verzoek alles mogelijk. Zo wil één bedrijf naast belegde broodjes ook broodjes kroket. Geen probleem, dat regelen we. Het is wel veel werk, maar je kunt het makkelijk tussendoor doen. En er zit meer marge op dan op verkoop in de winkel, dus het is voor ons een mooie aanvulling.”
Laagdrempelig overleg
Ook Zaanse scholen schakelen Van Langelaar graag in. Met subsidie van het programma Schoolmaaltijden kunnen scholen voor de zomer- en kerstvakantie levensmiddelenpakketten meegeven aan leerlingen die het thuis niet breed hebben. “Wij stellen die pakketten graag voor ze samen. Scholen vinden het fijn dat ze met ons laagdrempelig kunnen overleggen over wat er in zo’n pakket kan. Dat gaat bij een grote supermarkt waar alles online verloopt toch een stuk lastiger”, vertelt Hennie.
Verse maaltijden
Een andere mooie aanvulling op de dienstverlening en het assortiment, zijn de verse maaltijden van Uitgekookt. “Die kunnen we sinds een jaar of anderhalf bestellen bij onze versleverancier Versunie”, vertelt Hennie. “Dat kwam als geroepen. Want we hadden wel wat kant-en-klaarmaaltijden, maar het aanbod was heel beperkt. En je wilt je klanten toch keuze bieden.” Dat kan nu, want klanten hebben elke week de keuze uit maar liefst twaalf verschillende maaltijden. Dat gaat via bestellijsten. “Klanten weten dat ze twee dagen van tevoren hun bestelling moeten doorgeven. Wij verzamelen alle bestellingen en geven ze door aan Versunie. Zij leveren de maaltijden drie keer per week vers.”
Gevarieerd en vers
Van Langelaar bezorgt het overgrote deel van de maaltijden bij klanten thuis. “Vaak bestellen ze er dan meteen boodschappen bij, maar voor alleen maaltijden komen we ook. Uiteraard betalen klanten dan wel bezorgkosten”, vertelt Hennie. “Het merendeel bezorgen we bij ouderen die niet meer goed zelf kunnen koken of die aan huis gekluisterd zijn. Dit is echt een uitkomst voor ze. De maaltijden zijn wat duurder dan andere kant-en-klaarmaaltijden, maar ze zijn wel erg vers, ze bevatten veel groente en de kwaliteit is geweldig. Daar betalen klanten graag wat extra voor. Bovendien zijn ze ontzettend gevarieerd. Niet alleen de Hollandse pot, maar ook Italiaanse pasta’s en Oosterse gerechten zijn populair. Ja, ook bij ouderen!”
Ook jongeren
Omdat de maaltijden zo vers zijn, verkoopt Van Langelaar er niet veel vanuit de toonbank. “Ze blijven maar een dag of vier goed, dus losse verkoop is lastig. Uit principe gooien we liever niets weg. Maar we hebben altijd wel twee of drie verschillende maaltijden van Uitgekookt liggen. Hoewel we ze vooral bezorgen bij ouderen, merken we in de winkel dat ook jongeren de maaltijden graag kopen. Als we zien dat iemand interesse heeft, brengen we altijd de mogelijkheid om te bestellen onder de aandacht. Want ook als je laat thuis komt van je werk of geen zin hebt om alleen voor jezelf te koken, zijn deze maaltijden ideaal.”
Ga ook voor gemak
Ook zin in verse en lekkere maaltijden zonder zelf te koken? Kijk eens in het versschap van jouw buurtwinkel of er maaltijden van Uitgekookt liggen. Of vraag bij je winkelier na of het mogelijk is om de maaltijden via je buurtwinkel te bestellen. Eet smakelijk!
Ruime keuze
Klanten van Van Langelaar hebben wekelijks maar liefst twaalf verschillende maaltijden om uit te kiezen. De maaltijden van Uitgekookt worden elke dag vers bereid door chefs en bevatten minimaal 150 gram groente. Zelf koken is dus niet meer nodig!
‘Ook jongeren kopen de maaltijden graag’
‘Het zegt wel iets, als klanten uit andere wijken speciaal naar je toe komen’
‘De maaltijden van Uitgekookt zijn ontzettend gevarieerd’
In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...
Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...