0ce6dafad23453e8b13fa176dd2ab1e3e0e5cc1d2https://www.lekkermakkelijk.nl

Op bezoek in de boomgaard

Samen zorgen voor behoud van natuur

In Schoonrewoerd bevindt zich natuurgebied de Wiel van Bassa. Hier staan 600 unieke hoogstambomen, waar verschillende oude en zeldzame appel- en perenrassen groeien. Vrijwilligers zorgen dat de oogst goed besteed wordt en dat het bijzondere natuurgebied blijft bestaan.

Ad de Jong vertelt: “De pachter die de boomgaarden onderhoudt, is al op leeftijd en kon de hoeveelheid werk niet meer aan. Veel fruit viel op de grond en moest worden weggegooid. Zonde natuurlijk! Daarom heb ik in het dorp rondgevraagd wie wilde meehelpen. Niet alleen vanwege het fruit, maar ook vanwege het behoud van deze bijzondere boomgaarden. In de bloesemtijd komen mensen van heinde en verre om ervan te genieten.”

Onbespoten fruit

Het initiatief van Ad leidde tot de oprichting van Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. In het najaar plukken ruim vijftig vrijwilligers van de stichting de appels en peren. Van deze oogst worden verschillende sappen gemaakt, maar ook appel-perenstroop en speciaalbier. Ad: “Omdat het fruit onbespoten is, is het minder geschikt voor directe verkoop. Mensen kopen liever geen appels of peren met beschadigingen of plekjes. Maar je kunt er dus wel geweldige producten mee maken!”

Nieuwe voorraad

Momenteel is de pluk in volle gang. De appels en peren worden opgeslagen in een koelcel en eind oktober vindt de productie van de sappen, het bier en de stroop plaats. “Hoog tijd, want de voorraad van vorig jaar is bijna op”, vertelt Ad. Omdat hij niet meer in de winkel hoeft te staan, heeft hij dit jaar voor het eerst tijd om mee te helpen bij de pluk. “Ik moest wel even mijn hoogtevrees overwinnen: zo’n ladder met 32 sporten is nog best hoog! Maar ik vind het mooi werk om te doen en ben blij dat ik er nu tijd voor heb.”

De producten van de stichting worden bij ruim veertig verkooppunten in de omgeving van Schoonrewoerd verkocht, onder andere via deze wagen die in het natuurgebied staat. Daarnaast is er een webshop: hvhlshop.nl. Een mooie aanvulling, vindt Ad. “Ik hoorde pas een verhaal over kleinkinderen die bij hun oma hadden gelogeerd. Daar hadden ze zúlke lekkere stroop geproefd, die wilden ze thuis ook. Die kunnen ze dus bestellen in de webshop.”

Heerlijkheid

De boomgaarden rondom de Wiel van Bassa zijn eigendom van natuurbeschermingsorganisatie Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Ze hebben een hoge cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden is opgericht om de boomgaarden in stand te houden en de jaarlijkse oogsten een zinvolle bestemming te geven. De opbrengst van de streekproducten komt geheel ten goede aan de hoogstamboomgaarden en de lokale bevolking.


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18