0dae382c7942c73c0993bfe0b82470d02718b4f1bhttps://www.lekkermakkelijk.nl

Burendag 2024

Elke dag van het jaar draagt de buurtwinkel bij aan de sociale contacten en verbondenheid in je dorp of buurt. Ook op Burendag – dit jaar op 28 september – is hier aandacht voor. Het is dé gelegenheid om je buren beter te leren kennen.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat fijn contact met je buren heel belangrijk is. Wie zijn buren goed kent, voelt zich veiliger en minder eenzaam. Daarvoor hoef je echt niet de deur plat te lopen bij elkaar. Af en toe een praatje over de schutting of elkaar groeten op straat, kan er al voor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Als je je buren een beetje kent, is de drempel bovendien lager om ze te vragen om je ergens bij te helpen. Al houden ze alleen maar een oogje in het zeil als je op vakantie gaat, dat geeft toch een veiliger gevoel.

Het doel van Burendag

Het idee achter Burendag is simpel: buurten worden socialer en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Doordat je op Burendag op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komt, leer je buurtgenoten kennen die je normaal niet zo snel spreekt. Die goede contacten in de eigen buurt vormen de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet. Burendag is een initiatief van Douwe Egberts. In september 2006 riep het koffiemerk voor het eerst buurtgenoten op om met elkaar koffie te drinken. Sinds 2008 is ook het Oranje Fonds bij de organisatie van Burendag betrokken. Dit fonds zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Kopje koffie?

Je kunt Burendag zo groot of klein vieren als je zelf wilt. Een mooi gedekte tafel op de stoep zetten en je straatgenoten uitnodigen voor een kop koffie of thee, is zo gedaan. Als je iedereen vraagt om lekkere koeken mee te nemen, heb je er zelf amper werk mee. Of misschien denk je er al langer over om die alleenstaande buurman van twee huizen verderop eens uit te nodigen, maar vind je de drempel te hoog. Burendag is een mooie aanleiding om dat toch eens te doen.

Samen iets doen

Wil je een wat grotere activiteit organiseren op Burendag? Trommel een paar buren op en bedenk samen iets leuks. Dat kan van alles zijn: van een barbecue tot een wandeling. Kies in elk geval iets wat voor alle leeftijden leuk is. Verstuur op tijd de uitnodigingen, dit kan via Whatsapp of met een kaartje in de bus. Vind je 28 september iets te kort dag, dan kun je natuurlijk ook een andere datum prikken. Als je het echt groots aanpakt, kan het wel zijn dat je een vergunning nodig hebt. Informeer hiernaar bij je gemeente. Het is ook een goed idee om de wijkagent op de hoogte te stellen van jullie plannen.

Je buurtwinkel en Burendag

Jouw buurtwinkel voelt zich verbonden met het dorp en de buurt. Het hele jaar speelt immers een belangrijk deel van het sociale leven zich af in de winkel. We staan dan ook helemaal achter Burendag! Als we je kunnen helpen bij de organisatie, horen we dat natuurlijk graag. Organiseer je een barbecue? Bestel dan vooraf het vlees, de salades en de drankjes bij ons. Wordt het een andere activiteit? Dan kun je bij ons terecht voor lekkers voor bij de koffie. Ook over geschikte hapjes en drankjes bij andere activiteiten denken we graag met je mee.

TIP!

Op burendag.nl kun je een financiële bijdrage en een gratis burendagpakket aanvragen. Voor deze editie is dat al te laat, maar wellicht een goed idee voor volgend jaar?
Ideeën voor activiteiten:
een buurtbarbecue, samen afval opruimen, samen klusjes opknappen, een bakwedstrijd, een kleedjesmarkt, een speurtocht. Op burendag.nl vind je voor diverse activiteiten een uitgewerkt draaiboek dat je gratis kunt downloaden.


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18