Op bezoek bij de brandweer
De brandweer van Gasselternijveen haalt de boodschappen bij de plaatselijke Dagwinkel. Niet alleen om de plaatselijke ondernemer te steunen, maar ook vanwege de goede service en het persoonlijke contact. “Ik app ’s ochtends de bestelling door en ’s middags staat het klaar.”
Meindert de Graaf (24) werkt overdag bij de afdeling stadsbeheer van de gemeente Groningen. In zijn vrije tijd zet hij zich in voor de vrijwillige brandweer van zijn woonplaats Gasselternijveen. “Zodra ik thuiskom uit mijn werk, zet ik mijn pieper aan en geef ik in de online planner aan dat ik beschikbaar ben. Dat doe ik altijd op momenten dat ik binnen vijf minuten bij de kazerne kan zijn. Ja, ook ’s nachts”, vertelt hij.
Het brandweerkorps van Gasselternijveen bestaat volledig uit vrijwilligers. Die hebben dezelfde opleiding gehad als de beroepsbrandweer. “Het enige verschil is dat de beroepsbrandweer er nog een specialisatie bij heeft, zoals duiken of werken met de hoogwerker”, vertelt Meindert. Zelf is hij nog bezig met zijn opleiding tot brandweerman manschap A. Hij gaat al wel mee om branden te blussen, maar doet dat als aspirant-brandweerman
Boodschappen bij de Dagwinkel
Elke woensdagavond houdt het brandweerkorps van Gasselternijveen een oefening op de kazerne, of soms op locatie. Meindert: “We sluiten die avonden altijd af met een hapje en een drankje. De boodschappen hiervoor halen we bij de Dagwinkel Gasselternijveen. Samen met twee andere collega’s coördineer ik dat. We hebben ook weleens een barbecue of een stamppotbuffet met kerst. Ook daarvoor doen we de boodschappen bij de Dagwinkel.”
De reden voor die keuze is heel simpel. “Als plaatselijke brandweer zijn we geworteld in ons dorp en willen we de ondernemers in het dorp steunen. Het is heel belangrijk voor het dorp dat dit soort voorzieningen er zijn en blijven”, vertelt Meindert. “Onze stelregel is: alles wat we lokaal kúnnen kopen, kopen we lokaal. Zo halen we het brood bij de plaatselijke bakker en het vlees bij de plaatselijke slager.”
Prima service en kwaliteit
Maar de service is ook gewoon goed, vindt Meindert. “Ik app Arjan van de Dagwinkel onze bestelling door en ’s middags staat het klaar. Grote bestellingen komen ze brengen, ideaal. Ik kan ook de statiegeldflessen en -kratten klaarzetten, die nemen ze meteen mee terug. We hebben persoonlijk contact en ze kunnen snel schakelen, dat maakt dat het voor ons heel soepel loopt.” Ook over de kwaliteit van de geleverde producten zijn Meindert en zijn collega’s erg te spreken. “Als ik ’s ochtends bijvoorbeeld koeken bestel voor een vergadering ’s avonds, bakken ze die vers af. En in de fruitpakketten zit altijd supervers fruit.”
Koel drankje
Meindert en zijn collega’s zorgen ervoor dat de koelkast in de kantine altijd goed gevuld is. In de brandweerwagen zit ook een klein koelkastje, waar wat flesjes water en sportdrank in staan. “Bij een woningbrand is het heel warm en na afloop heb je ontzettend veel dorst. Het is dan heerlijk als je meteen een koel drankje kunt drinken”, vertelt hij. Bij grotere incidenten zorgt de meldkamer in Drachten dat er eten wordt geregeld. “Dat doen ze soms ook via de Dagwinkel, maar niet altijd. Het ligt een beetje aan het moment van de dag”, weet Meindert.
Op zoek naar vrijwilligers
Het korps van Gasselternijveen bestaat uit veertien vrijwilligers, wat eigenlijk te weinig is. Ze zijn dan ook hard op zoek naar nieuwe mensen. “Maar dat geldt niet alleen voor ons, in het hele land is er een tekort is aan vrijwillige brandweermensen”, vertelt Meindert. “Het vraagt het nodige van je, maar het is heel mooi en belangrijk werk. Je kunt echt iets betekenen voor mensen op vaak ingrijpende momenten in hun leven. Het zou mooi zijn als meer mensen zich daarvoor willen inzetten.”
Zomerse branden
In de zomer rukt de brandweer vooral uit voor bijvoorbeeld heide- en bermbranden vanwege de droogte. “Als je alleen maar een peuk weggooit, kun je bij droogte al een grote brand veroorzaken”, vertelt Meindert. “Maar ook bij barbecues gaat er weleens iets mis. Het is belangrijk dat je de kolen echt goed laat afkoelen voordat je ze in de container gooit, want anders kan er brand in de container ontstaan. Dat afkoelen duurt vaak langer dan mensen denken: als je ’s avonds hebt gebarbecued, zijn de kolen vaak ’s ochtends nog warm.”
‘Alles wat we lokaal kúnnen kopen, kopen we lokaal’
‘Als plaatselijke brandweer zijn we geworteld in ons dorp en willen we de ondernemers in het dorp steunen’